Machinima verovert internet

Machinima, een samentrekking van machine en cinema, is de nieuwste hype op internet. Met machinima wordt...

Coca Cola reclame gemaakt met het spel Grand Theft Auto. FILMSTILL
... het maken van filmpjes uit 3D-games bedoeld.

De filmmaker maakt gebruik van de personages en de locaties van het spel en de oneindige hoeveelheid cameraperspectieven die in een game aanwezig zijn. Wie een beetje kan programmeren kan ook zelf karakters en locaties aanmaken.

Het verschijnsel Machinima bestaat al een tijdje, maar lijkt zich vooral het laatste jaar als een inktvlek te verspreiden. Populaire games die voor de filmpjes gebruikt worden zijn bijvoorbeeld Sims2, Quake, Halo2 en de klassieker Grand Theft Auto

Machinima is niet alleen voor computernerds. De commercie heeft het verschijnsel ook ontdekt. Coca cola heeft vorig jaar een reclame gemaakt die gebaseerd is op de computergame Grand Theft auto. Dit keer worden er geen bejaarden beroofd of zware bendeoorlogen uitgevochten. De hoofdpersoon geeft juist geld aan bedelaars en geeft oude vrouwtjes hun handtasjes terug. Dit alles onder het genot van een flesje cola.

Bekijk hier het filmpje van de Coca Cola reclame

Met gewelddadige games worden lieflijke films gemaakt. Een bekend voorbeeld is Anna gemaakt met Quake3

Een andere veelgeroemde site is Red vs Blue. De schietgrage robots uit de game Helo stellen in deze filmpjes filosofische vragen en voeren diepgaande gesprekken over de zin van het leven.

Een overzicht van animaties gemaakt met computergames is te vinden op http://www.machinima.com


Bron; AD/HC Ali Haselhoef