Naar de beginpagina van Komp u ter hulp

Harddisk data verwijderen, overschrijven met betaalde en gratis software.

Indien u een computer aan ons doneert en u er zeker van wil zijn dat derden geen aanwezige gegevens meer terug weten te halen, kunnen wij daar diverse technieken voor gebruiken zoals;Blancco is een betaald programma.

Na het opstarten van mijn computer zie ik eerst een Blancco rapport. Hoe kan ik dit verwijderen?
Computers waarvan de harddisks zijn schoongemaakt met Blancco, willen nog wel eens opstarten met een Blancco rapport.
Als een pc opstart, dan gaat de Bios op zoek naar de MBR, de Master Boot Record, die vervolgens het besturingssysteem opstart.
 
Na opnieuw partioneren en voorzien van nieuwe software herkent de pc zelfs de harddisk niet als dat rapport niet is verwijderd.
Het rapport hangt er als een storende factor tussen en verhindert het detecteren van de MBR waardoor de pc niet wil  doorstarten.

A: Blancco slaat hardware informatie op in de master boot record van de harde schijf. U moet een opstartbare MS DOS diskette (cd) gebruiken en het fdisk/mbr commando gebruiken (zonder spaties) om de master boot record informatie te verwijderen.

Meer veelgestelde vragen over Blancco (FAQ's)

Meer informatie over Kroll Ontrack

Dit programma wordt gebruikt om van nieuw in te richten harddisks de aanwezige data niet meer te kunnen achterhalen.
Dat betekent dat alles er nieuw opgezet moet worden.
Het besturingssysteem, de drivers etc.

Gratis alternatief
Kroll ontrack en Blancco kosten geld en iemand die we opleiden (en u als thuisgebruiker) is natuurlijk gebaat met een gratis programma zoals;

Hiermee kunt u mappen met vertrouwelijke gegevens verwijderen en het besturingssysteem, de drivers en de overige software intact laten.
Handig als u gewoon zelf uw computer aan iemand anders wil geven en er zeker van wil zijn dat men uw vertrouwelijke gegevens niet meer kan achterhalen.

Hoewel het ook mogelijk is een harddisk in zijn geheel op te schonen waarbij alles grondig verwijderd (overgeschreven) wordt.
Dat kan door de PC met een DBAN opstart-CD of zelfs vanaf een  USB stick op te laten starten.

Eraser is één van de beste programma’s om bestanden onherstelbaar te wissen van de harde schijf. Dit is vooral handig als wilt voorkomen dat iemand uw ‘verwijderde’ data met een handig programmaatje weer terughaalt. Immers, iets wat via de Windows Prullenbak is verwijderd, is zo weer van de vuilnisbelt te halen. De nieuwe Eraser is nu ook Vista-compatibel.

Hebt u gevoelige documenten die vernietigd moeten worden? Eraser is de juiste keuze voor zo'n taak: vertel het programma waar het bestand zich bevindt en het verwijdert hem écht.Eraser overschrijft data op de harde schijf met een patroon aan willekeurige gegevens waardoor de onderliggende informatie op geen enkele manier meer kan worden teruggehaald. De werking van het programma is eenvoudig: sleep een bestand erheen of verplaatst het er naartoe met behulp van de optie in het contextmenu of haal het bestand gewoon direct vanuit Eraser zelf binnen met behulp van de ingebouwde Verkenner. Hoe dan ook, als het bestand eenmaal binnen is, dan volstaat een druk op de knop On-Demand om het bestand voor altijd te laten verdwijnen.
Eraser bevat een planner, zodat op gezette tijden data kan worden verwijderd. Is dat eenmaal gebeurd, dan is de data ook op geen enkele wijze meer terug te halen.

De belangrijkste wijzigingen zijn (behalve ondersteuning voor Windows Vista 32- en 64 bit): ondersteuning voor jokertekens (*) in de planner (Scheduler) en ondersteuning voor usb-sticks waardoor het programma mobiel kan worden gedraaid.

Meer over Eraser Engestalig

Download Eraser 5.8.7.

 

Complete harddisk wissen

Darik's Boot And Nuke

Als u een oude pc wilt verkopen of weggeven aan iemand dan is het van belang dat u uw persoonlijke gegevens op deze pc voorgoed uitwist, zodat de nieuwe eigenaar geen wachtwoorden, inlogcodes of privé-documenten van u kan terugvinden.

Darik's Boot and Nuke ("DBAN") is a self-contained boot disk that securely wipes the hard disks of most computers. DBAN will automatically and completely delete the contents of any hard disk that it can detect, which makes it an appropriate utility for bulk or emergency data destruction.

Standaard wordt de harddisk 3 keer overschreven en dat is voldoende.
Bent u paranoia, dan kunt u voor 7 keer kiezen, maar 35 keer kan ook.
Het zal duidelijk zijn dat het meerdere keren overschrijven ook veel meer tijd kost.

Meer informatie in het Nederlands.

PDF print versie Nederlands

Iso bestand downloaden 1.6 mb