Residentie.net

Haags Onderwijs Portaal
ONDERWIJS PORTAAL

HOME
OVER ONS
ZOEK
LOGIN FRONTER

VOORSCHOOL

OUDERS
LEIDSTERS
MANAGEMENT

PRIMAIR ONDERWIJS

OUDERS
LEERKRACHTEN
SCHOOLLEIDING

VOORTGEZET ONDERWIJS

OUDERS
DOCENTEN
MANAGEMENT

VERVOLGONDERWIJS

MBO
HBO
WO

Leerlingen herdenken weggevoerde joodse kinderen

Op dinsdag 20 november bezoeken leerlingen van groep 7 van de Prinses Marijkeschool het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein in Den Haag. Dit is precies een jaar na de onthulling van het monument. De kinderen zullen om 9.00 uur ’s ochtends tekeningen en gedichten bij het monument neerleggen.

Leerkracht van de Prinses Marijkeschool, Nicole van Rens: “Door elk jaar aandacht te besteden aan het monument willen we de kinderen laten zien dat ze boffen om hier in deze tijd in Nederland te wonen. Het is goed om te beseffen dat het niet overal is zoals hier. We koppelen het bezoek daarom ook aan de Dag van de Rechten van het Kind die ook op 20 november valt.”

Het monument is ter nagedachtenis aan de Haagse joodse kinderen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog en is bedoeld om de tolerantie en het respect voor elkaars levenswijze te vergroten. Het monument is uitgevoerd als klimtoestel waar kinderen op kunnen spelen. Op het monument staan de namen van de omgekomen joodse kinderen. Kinderen van de Prinses Marijkeschool hebben deze namen vorig jaar opgeschreven. Vervolgens zijn de namen in het monument gegraveerd. Bij de onthulling van het monument vorig jaar waren ook kinderen van de school aanwezig.

Joodse school
In 1941 bepaalde de Duitse bezetter dat Joodse kinderen niet meer in een klas met niet-joodse kinderen mochten zitten. Vanaf 1 december 1942 moesten alle Joodse lagere schoolkinderen naar de Bezemstraat. De joodse kinderen zagen elke week hun klas kleiner worden. Steeds weer werden er volwassenen en kinderen thuis opgehaald, die via kamp Westerbork naar concentratiekampen in Polen werden afgevoerd. In totaal hebben meer dan 1700 joodse kinderen uit Den Haag de concentratiekampen niet overleefd.

Het Rabbijn Maarsenplein
Het Rabbijn Maarsenplein, voorheen Bezemplein, grenst aan de tuin van de Nieuwe Kerk op de plaats waar vroeger de joodse school stond. Het Rabbijn Maarsenplein is vernoemd naar de joodse geestelijke die veel heeft betekend voor de joodse gemeenschap in Den Haag en die in 1943 is omgekomen. RSS  Copyright 2007 gemeente Den Haag. SAMEN MET    Residentie.net