Home 

Windows Administrators houden hun hart vast met de eerste Windows 10 upgrade van 2019 
Met schrik en beven vraagt men zich af wat er straks weer aan onheil over hen wordt uitgestort, die zij dan weer op mogen lossen.

Microsoft will require OEMs to fit at least 32GB of storage space on their devices launching with Windows 10 May 2019 Update.


Blunders Microsoft ondermijnen het vertrouwen in ICTers.De recente blunder van de overgang van de Windows 10 versie 1803 naar 1809 waardoor gebruikers van OneDrive hun data kwijtraakten, is een blamage in de inmiddels lange reeks, waardoor het vertrouwen voortdurend wordt geschaad. 

1) Het Millennium probleem dat er niet was

2) Vista dat er nooit had mogen komen

3) Windows 7 en 8-8.1 

4) Windows 10 en de problemen met de versies 1607

5) Problemen met verwijderde data in One Drive met versie 1809


6) IBM gaat met 240.000 machines over naar Apple en bespaart zo’n 100 miljoen dollar

Het Millennium probleem dat er niet was.
De hype die ontstond naar aanleiding van geruchten dat op 31 dec. 1999 alle computers op tilt zouden geraken en er fikse verstoringen op konden treden met de overgang naar 2000.
Systeembeheerders werden zelfs gedwongen om tijdens de jaarwisseling op hun post te blijven.
De oorspronkelijk datumnotatie in Windows is een serieel getal.
Bijvoorbeeld 38780
De volgende dag wordt dat 38781
Het wordt pas een probleem als daar 99999 zou staan.
In Windows (Office) kan je aangeven hoe je die datum wil zien.Windows Me
Daarna kwam het probleem met Windows Me de meest instabiele versie ooit.

Vista
Veel ellende werd ook door Vista veroorzaakt.
Microsoft begon in mei 2001 de ontwikkeling van Windows Vista, onder de codenaam Longhorn, vijf maanden vóór de release van Windows XP. Het was bedoeld om eind 2003 uit te komen, als een kleine stap tussen Windows XP en Windows 7 (tijdelijke namen: Vienna en Blackcomb). Longhorn (Vista) werd telkens uitgesteld, omdat het veel belangrijke nieuwe onderdelen moest bevatten. Dit zou Windows 7 namelijk ook bevatten. Veel van Microsofts medewerkers moesten tegelijkertijd ook aan updates voor Windows XP en Windows Server 2003 werken om de beveiliging beter te maken.

Veel fabrikanten gingen er vanuit dat de versie in januari 2007 beschikbaar zou komen maar voor bedrijven kwam dat al in november 2006.
Veel toeleveranciers van geheugen hadden nog niet voldoende geproduceerd, en de video- en geluidskaarten waren nog helemaal niet zo ver dat ze daar de benodigde 64 bits drivers voor hadden.
En voor de bestaande 32 bits apparatuur waren (en kwamen) die ook (nog) niet beschikbaar.
Het kwam er op neer dat er machines in de handel kwamen met XP, die Vista compatible zouden zijn, terwijl daar maar 1 gb en soms zelfs maar 512 mb intern geheugen in zat.
Daarnaast bleek de bestaande apparatuur zoals printers, scanners etc. over alleen maar 32 bits drivers te beschikken.
In Dec. 2006 ging veel bedrijven, op aanraden van hun systeembeheerder, over op Vista en gelijker tijd werd dan ook Office 2007 aangeschaft en geïnstalleerd.
Zodat het personeel totaal onwetend het nieuwe jaar begon met die nieuwe installatie.
Met als gevolg dat de typistes 2 dagen vruchteloos aan het experimenteren waren, en internet bood ook geen oplossingen, want er was nog geen ervaring mee.
Het grootste probleem bleek dan nog eens dat nieuwe lint te zijn van Office 2007.
Na 3 dagen geknoei werd de chef aangesproken, dat het misschien wel eens handig zou zijn een (powerpoint)presentatie in de kantine te houden, zodat uiteindelijk vrijdagmiddag de mensen zouden begrijpen hoe een en ander zou moeten werken.
Vooralsnog lagen die bedrijven al een week op hun reet. 
Geen brief of factuur die de deur uitging.
Maandag weer proberen, en verdomd, het lukte om Office documenten te vervaardigen en naar de centrale printer te sturen. 
Ware het niet dat de printer niet aansloeg.
De vrouwen waren het zat, meldden zich ziek en uiteindelijk werd de systembeheerder gevraagd waarom de printer het niet deed.
Na enig onderzoek het antwoord.
Nou, eh, omdat het door 32 bits wordt aangestuurd en er nog geen 64 bits driver voorhanden is.
We hebben het over 2007.
“waarom moesten we eigenlijk over naar Vista?
Omdat XP maar tot 14 april 2014 ondersteund wordt door Microsoft.
(De XP embedded versies van de thin clients zelfs tot 2016)

“Dus ik heb 6 jaar mijn apparatuur te vroeg afgeschreven, bedrijfskapitaal dat ik nodig had voor de bedrijfsvoering in moeten zetten, zelfs bij moeten financieren, en zit nu met een systeem dat niet werkt. En personeel dat niks kan produceren. Als jij niet zorgt dat maandag alles weer werkt zoals het was, dan kan je je aanmelden bij het UWV.”

Ook de consument roerde zich en programma’s zoals Kassa werden overstelpt met klachten en met name over het te beperkte interne geheugen en het gebrek aan 64 bits drivers van bestaande randapparatuur zoals printers en scanners.
“An Ohio couple has sued Acer America Corp. accusing the computer maker of deceiving customers by claiming that laptops with just 1GB of memory can run Microsoft Corp.'s Windows Vista, according to court documents.”
Voor meer klachten, type in google: vista court sued memory

Uiteindelijk heeft Steve Balmer CEO van M$ het veld moeten ruimen voor die wanprestatie
“And our number one reason why Steve Ballmer needs to go is…Windows Vista. There’s absolutely no doubt it, Windows Vista has been a disaster for Microsoft. It took five years for Microsoft to release it followed up to Windows XP and, when Vista finally arrived, customers began running in the other direction. The reaction to Windows Vista has been so bad that it has actually replaced Windows ME as the worst Microsoft operating system ever released"

Windows 7 en 8-8.1
Windows 7 ging best goed alleen met Windows 8-8.1 hadden veel mensen moeite met die tegels.
Dat kon dan opgelost worden met de Classic Shell 
Dan had je de startknop van Windows 7 weer terug en dan werkt ook in Windows 10

Vervolgens was er het update probleem van Windows 7 machines die geen virtuele ondersteuning boden en elke maand weer in een schijnbaar onoplosbare loop terecht kwamen


Windows 10

Met de Classic/Open Shell was dat best redelijk, maar omdat die app niet meer werd bijgewerkt, sinds mei 2019, kregen gebruikers te maken met het constant refreshen van de iconen, en/of herhaaldelijk opnieuw opstarten.
Het hielp ook niet om in veilige modus bij services, report errors uit te zetten. 
De enige remedie is die Classic/Open Shell te verwijderen en eventueel een alternatief te zoeken.

1703 problemen
Met de overgang van 1607 naar 1703 ging het mis met Autocad dat toen niet meer werkte bij veel ontwerpers.
De enige optie was, als ze er op tijd bij waren (binnen 30 dagen) om de Windows old file van 1607 terug te zetten en een eventuele Home versie te upgraden naar Pro.
Dan kon met de group policy de upgrade maximaal 180 dagen uitgesteld worden en werd de 1607 over de 1703 heen getild naar de te verwachten 1709 in de hoop dat het probleem zich dan niet meer zou voordoen.
Dat bleek ook inderdaad zo te zijn.

1809 Problemen
Maar dan nu de overgang van 1803 naar 1809.
Dat ging faliekant fout.
Een onbekend aantal gebruikers die OneDrive gebruikten en de upgrade naar 1809 uitvoerden kwamen tot de ontdekking dat al hun bestanden in OneDrive verdwenen waren omdat er iets mis was met de synchronisatie.

   

Het probleem was als volgt.

Gebruikers die OneDrive naar een andere partitie hadden veplaatst raakten hun data kwijt.
Wat bleek? Met de uitrol van 1809 verwachtte Windows OneDrive op zijn originele plaats en die was verplaatst. Waarop werd geconcludeerd dat er niks was, en werd OneDrive in de cloud daarmee gesybcroniseerd en werden alle aanwezige bestanden daar gewist. OneDrive maakte daarop contact met de verplaatste One Drive en wiste ook daar de bestanden.
   
Microsoft was er door de testers, via het insiderprogramma al op gewezen, maar zette die uitrol van 1809 toch door, met het inmiddels bekende gevolg.
Pa na 2 weken werd die uitrol gestopt.
Microsoft was bezig om te zien of ze de data nog terug kunnen halen maar kon dat niet garanderen.
Dat wekt toch wel vertrouwen. Toch?

IBM gaat met 240.000 machines over naar Apple en bespaart zo’n 100 miljoen dollar
Ondanks de duurdere aanschaf zouden de totale kosten gemiddeld 400 dollar goedkoper zijn dan het gebruik van Windows.
En dan zijn daar de kosten van de verstoringen en de daarmee gepaard gaande onproductiviteit van het personeel niet eens meegerekend.

Reageer...