Home 

Van wie is het internet?

Wie leggen de kabels in de oceanen en onderhouden het netwerk?

 

De vraag lijkt simpel, maar als je dat aan MBOers en zelfs HBOers vraagt die een ICT opleiding volgen, zullen velen daarvan het antwoord niet weten te geven.

 

 Net zoals je moet betalen voor elke brief of pakketje dat over de weg wordt vervoerd, moet er ook betaald worden voor elke MB die over de digitale snelweg gaat.
Providers als Ziggo een anderen krijgen daar dan ook de rekening van.

 

Die bepalen hun abonnementsprijs aan de hand van de kosten van hun organisatie, de infrastructuur, het onderhoud, en de factuur die ze van ISOC ontvangen.

  

Omdat de KPN al een koper netwerk heeft en het onzinnig is dat elke andere provider een eigen netwerk daarnaast gaat leggen, huren die anderen de infrastructuur van KPN en laten hun abonnees daar gebruik van maken.

Vanwege de concurrentie proberen ze de kosten zo laag mogelijk te houden.

Zo kunnen 50 plussers soms gebruik maken van een voordelige aanbieding.

Dat zijn over het algemeen niet van die woeste downloaders en daardoor zal de rekening van ISOC een stuk lager uitvallen.

Hoewel daar wel een kentering in is te bespeuren, nu die senioren aan iets van een inhaalslag bezig lijken te zijn.In het verleden hadden veel providers FUP (Fair Use Policy)
Je mocht dan maar een bepaald aantal gb per maand downloaden en als je daar constant overheen ging dan kreeg je een waarschuwing.
En als je daarin volhardde werd je gewoon geroyeerd als abonnee.

 
Maar internet blijkt veel ouder dan gedacht.
Na opgravingen in de Russische bodem tot een diepte van 100 meter hebben Russische wetenschappers resten gevonden van koperdraden, met een geschatte leeftijd van zo’n 1.000 jaar. 
De Russen hebben hieruit de conclusie getrokken dat hun voorouders reeds 1.000 jaar geleden beschikten over een kopernetwerk!

Om niet achter te blijven zijn Amerikaanse wetenschappers ook hun bodem gaan afgraven waarbij ze op een diepte van 200 meter resten van glasvezels aantroffen. Deze vezels bleken na onderzoek zo’n 2.000 jaar oud te zijn, waaruit de Amerikanen concludeerden dat hun voorouders reeds 2.000 jaar geleden al een zeer geavanceerd digitaal fiber netwerk in hun bezit hadden. En dat zo’n 1.000 jaar voor de Russen… 

Een week later hebben de Belgen het volgende rapport gepubliceerd:
“Na opgravingen in de Belgische bodem, tot op een diepte van 500 meter, hebben Belgische wetenschappers helemaal niets gevonden.”
De Belgen concluderen hieruit dat zo’n 5.000 jaar geleden de Oude Belgen reeds in het bezit waren van een draadloos netwerk.

pc.jpg

 


Reageer...